"Hundvärldens Peter Pan"


Vill Du veta mer om Flatcoated retriever ?
Gå vidare in på
"Länkar" där det finns många bra sidor  att välja mellan.

Här nedan står hur Flatten ska vara enligt standard men rasen har idag många gånger avlats långt bort från alla dessa egenskaper då man glömt att pröva dom - bara för att du köper en Flat är det inte säkert du får en hund med dessa egenskaper och många gånger är det just i dessa egenskaper det brister hos Flatten. Var noga med ditt val av uppfödare och deras val av avelsdjur. Att föräldradjuren har jaktmerit tyder inte på livligare hundar utan tvärtom - att de är dresserbara, har förmåga att koppla av och vara tysta tex.

Flatten är en apporterande fågelhund, dvs en hund som ska sitta tyst och lugn och vänta tills bytet är fällt, och den får kommando att hämta. Den SKA arbeta med fart och stil och arbetssättet ligger någonstans mellan golden och jaktlabrador. Jobbar med ganska hög näsa. Den ska ge ett glatt och öppet intryck och den intensivt viftande svansen är ett kännetecken.
Därför även kallad : "Hundvärldens Peter Pan" - Den blir aldrig riktigt "vuxen".

 

Temperament

En flat ska visa en glad, öppen och lyhörd attityd såväl mot sin ägare som mot obekanta personer. Den har ett energiskt, uppmärksamt och nyfiket beteende. Den är barnvänligare än de flesta, kanske beroende på att den själv har barnasinnet kvar i all evighet Den är hjärtlig och utåtriktad och anpassar sig till alla – en utmärkt familjehund. Däremot är det inte att rekommendera att enbart hålla den som sällskapshund, för den är en jakthund som behöver aktiveras för att må bra, och den fullkomligt älskar att arbeta.

**********************************************************

För dig som vill leva ett aktivt liv med din hund  är den idealisk.
Den är oerhört mångsidig och förutom att användas som apportör visar den
även framtassarna som bl.a: eftersökshund, räddningshund, på lydnadsplanen,
i bruksgrenarna och på agilitybanorna. (Många gånger alltsammans på en gång)

Vad du än hittar på kommer din flat att vilja vara med – en entusiastisk följeslagare. Allra nöjdast är den när den får göra det den är skapad för – Apportera.
*********************************************************

EN LYCKLIG FLAT ÄR EN FLAT SOM JOBBAR!

En flat är inte antingen eller, den är både-och: vacker o duktig- lugn o aktiv- till både nytta o nöje- glad o glädjespridare.
andjaktgill.jpg (85618 bytes)

Jaktligt

De viktigaste jaktliga anlagen:

  • Mentalt stabil - för att uthärda stressen under intensiv skottlossning med mängder av fallande vilt.

  • Lugn o tyst - för att inte varna viltet eller störa skyttens koncentration.

  • Uthållig – för att behålla sökintresset under en hel dags jakt, med effektivt sökarbete.

  • Lättlärd – för att kunna läras att arbeta i nära samarbete med föraren.

  • Mjuk i munnen – dvs bära viltet utan att skada det.

Dessutom skall hunden ha en måttlig jaktlust för att, med begränsad träning, kunna koncentrera sitt intresse till det skjutna viltet, vid arbete i viltrik terräng.
yxi_fjall.jpg (59754 bytes)

Slutligen är det viktigt med en kroppsbyggnad och storlek som är anpassad till det arbete hunden skall utföra. En för stor och tung hund jobbar inte med den fart och stil som nämnts ovan. Den orkar ofta heller inte med en hel dags jobb vid tex andjakt.